Τί είναι ο μυοσκελετικός πόνος;
Είναι οξύς ή χρόνιος πόνος που επηρεάζει τα οστά, τους μύες, τους συνδέσμους, τους τένοντες, ακόμη και τα νεύρα. Οι πιο συχνές μορφές μυοσκελετικού πόνου είναι ο πόνος στη μέση, στον αυχένα, στον ώμο, ο πόνος που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, αλλά και ο πόνος που έχει να κάνει με τραυματισμούς, όπως τα διαστρέμματα ή τα κατάγματα. ³ Μπορεί να το έχουμε συνδέσει με μεγαλύτερες ηλικίες αλλά ο μυοσκελετικός πόνος μπορεί να μας ταλαιπωρήσει σε οποιαδήποτε ηλικία. ³ Όταν εμφανιστεί, επηρεάζει πολύ τις καθημερινές μας ασχολίες και κυρίως την διάθεσή μας, καθώς το σώμα μας δεν μπορεί να ανταποκριθεί όπως περιμέναμε.
Διακρίνεται σε:
• Οξύ πόνο: Διαρκεί έως 3 μήνες.
• Χρόνιο πόνο: Διαρκεί πάνω από 3 μήνες και μπορεί να επιμένει για μεγάλο διάστημα. ²

Γιατί πονάμε;
Ο μυοσκελετικός πόνος προκαλείται από διάφορους μηχανισμούς, που δεν είναι πάντα ευδιάκριτοι.
• Συχνά οφείλεται σε τραυματισμό, αλλά μπορεί επίσης να προκύψει από υπερβολική καταπόνηση, επαναλαμβανόμενες κινήσεις, έντονες δραστηριότητες ή παρατεταμένη στατική θέση (πχ ορθοστασία, καθιστική θέση) για πολλή ώρα.
• Επίσης φαίνεται ότι επώδυνο ερεθισμό σε ιστούς δεν προκαλούν μόνο κινήσεις και στάσεις του σώματος, αλλά και η συναισθηματική μας κατάσταση, π.χ. ο συχνά ο αυχένας μας «πιάνεται», όταν είμαστε σε κατάσταση άγχους. 7
• Όταν υπάρξει κάποια από τις παραπάνω βλάβες, ο οργανισμός παράγει ουσίες, για να επισκευάσει την βλάβη που προέκυψε. Αυτή η φυσιολογική αντίδραση του σώματος στους τραυματισμούς είναι η φλεγμονή, η οποία μαζί με τα “εργαλεία” επισκευής φέρνει και ουσίες που προκαλούν οίδημα, πόνο και μείωση της λειτουργικότητας της άρθρωσης.
Πώς μπορεί ένα φάρμακο να μειώσει τον μυοσκελετικό πόνο;
• Εάν είναι παυσίπονο/ αναλγητικό, μειώνει τα μηνύματα πόνου που στέλνονται στον εγκέφαλο, αλλά δεν μειώνει την φλεγμονή, η οποία θα συνεχίσει και μετά την διακοπή του αναλγητικού. 4, 6 Η παρακεταμόλη είναι η πιο αποτελεσματική και ασφαλής πρώτη επιλογή για απλά περιστατικά πόνου. 5
• Εάν είναι αντιφλεγμονώδες (μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο) μειώνει την φλεγμονή και επακόλουθη παραγωγή ουσιών, που προκαλούν πόνο. Αυτή η κατηγορία φαρμάκων είναι αποτελεσματική, όμως σε μεγάλες δόσεις μπορεί να εμφανίσει ανεπιθύμητές ενέργειες όπως ενοχλήσεις στο στομάχι, έντονες αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα κ.α. 3 Η ιβουπροφαίνη είναι και αυτή ένα από το πιο διαδεδομένα φάρμακα αυτής της κατηγορίας.
• Προσπαθώντας να ανακουφιστούμε γρήγορα από τον μυοσκελετικό πόνο, πολλές φορές καταφεύγουμε σε επιλογή της μίας ή της άλλης κατηγορίας ή σε συνδυασμό διαφορετικών σκευασμάτων, σε διαφορετικές ώρες λήψης και συγκεντρώσεις, δυσκολεύοντας την συμμόρφωση στην θεραπεία και αυξάνοντας την πιθανότητα ανεπιθύμητων ενεργειών.
Το GoPain μπορεί να χορηγηθεί για την βραχυπρόθεσμη συμπτωματική θεραπεία του ήπιου έως μέτριου μυοσκελετικού πόνου καθώς:
1. Έχει παυσίπονη δράση μέσω της παρακεταμόλης, συνδυαστικά με τα επιπρόσθετα προτερήματα της αναλγητικής και αντιφλεγμονώδους δράσης της ιβουπροφαίνης.
2. Ο συνδυασμός σταθερής δόσης παρακεταμόλης και ιβουπροφαίνης προσφέρουν μεγαλύτερη αναλγητική αποτελεσματικότητα σε χαμηλές δόσεις, διατηρώντας παράλληλα το αποδεκτό προφίλ ασφάλειας κάθε δραστικής ουσίας μόνη της.
3. Η δράση του ξεκινάει από τα πρώτα 10 λεπτά.
4. Περιέχοντας 500 mg παρακεταμόλης και 150 mg ιβουπροφαίνης ανά δισκίο, το Gopain προσφέρει ευελιξία στη δοσολογία, ανάλογα με την ένταση του πόνου
Πηγές:
1. El-Tallawy SN. Et al. Management of Musculoskeletal Pain: An Update with Emphasis
on Chronic Musculoskeletal Pain. Pain Ther. 2021 Jun;10(1):181-209. doi: 10.1007/s40122-021-002352.
2. Montgomery LRC et al. Overall prognosis of acute and chronic musculoskeletal, widespread, and neuropathic pain in children and adolescents. Cochrane Database Syst Rev. 2023 Feb 27;2023(2):CD014773. doi: 10.1002/14651858.CD014773.
3. Musculoskeletal-Pain-Fact-Sheet-Revised-2017- IASP-International Association for the Study of Pain. 2017
4. Fabrizio Gervasoni. Pain management with paracetamol and ibuprofen in combination. Medical Academy Journal (2022) 1: 26-33.
5. Christina Abdel Shaheed et al. The efficacy and safety of paracetamol for pain relief: an overview of systematic reviews. Medical Journal of Australia 214 (7), 2021 April
6. Chhaya V Sharma et al., Paracetamol: mechanisms and updates, Continuing
Education in Anaesthesia Critical Care & Pain, Volume 14, Issue 4, August 2014, Pages 153–158, https://doi.org/10.1093/bjaceaccp/mkt049
7. McFarlane AC. Stress-related musculoskeletal pain. Best Pract Res Clin Rheumatology. 2007 Jun;21(3):549-65. doi: 10.1016/j.berh.2007.03.008.
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΙΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΗΣ-ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ Ή ΤΟΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟ ΣΑΣ.
Το Gopain είναι μη συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη βραχυπρόθεσμη συμπτωματική θεραπεία του ήπιου έως μέτριου πόνου. Να μη χορηγείται σε ασθενείς <18 ετών, τρίτο τρίμηνο κύησης, πάσχοντες από πεπτικό έλκος, γαστρεντερική, αγγειοεγκεφαλική ή άλλη αιμορραγία, σοβαρή καρδιακή, ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια, αιμοποιητικές διαταραχές, αλκοολισμό, γνωστή αντίδραση υπερευαισθησίας στα επιμέρους συστατικά του και άσθμα ή αλλεργικές αντιδράσεις μετά τη λήψη ακετυλοσαλικυλικού οξέος ή άλλων ΜΣΑΦ.
GPN/DPM/WBC/03_2025/08